Jaki kamień na blat kuchenny?
Kamienny blat kuchenny to dosyć duży wydatek w budżecie na remont kuchni. Warto zatem wybrać dobrze, tak aby zaakceptowany kamień był trwały i posłużył jak najdłużej. Jakie w ogóle są możliwości?
Najczęściej blat kamienny wykonuje się z granitu lub marmuru. Te dwa kamienie charakteryzują się największą trwałością i odpornością na wysokie temperatury, a także możliwością wypolerowania zarysowań. Jednak są między nimi także znaczne różnice. Marmur jest kamieniem najwyżej cenionym przez wnętrzarzy. Jest szlachetny i solidny, a jednocześnie sprawia wrażenie bardzo delikatnego. Jego stonowana, jasna kolorystyka dobrze wpisuje się we współczesne wnętrza.
Marmur jednak jest kamieniem dosyć kapryśnym
Bardzo łatwo ulega przebarwieniom, co stanowi jego największą wadę. Zapobiec temu może tylko odnawiana regularnie impregnacja.
Granit z kolei często kojarzony jest z materiałem wykorzystywanym do obudowy grobów. Jego renoma przez to jest dużo niższa, a co za tym idzie, jest tańszy od marmuru. Jego niewątpliwą zaletą jest także większa odporność na zaplamienia oraz szersza paleta wzorów i kolorów.
Co jednak w sytuacji, kiedy chcemy mieć blat kamienny, ale cena jest zbyt wysoka lub nie odpowiada nam chłód blatu kamiennego? Warto w takiej sytuacji rozważyć zakup blatu wykonanego z konglomeratu lub kompozytu.
Sposób „na Coca-Colę”
W naszej kuchni możemy znaleźć wiele produktów o różnych zastosowaniach. Niektóre z nich pomogą uporać się z brudną patelnią, inne z usunięciem rdzy. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy z magicznych właściwości produktów, które kupujemy na co dzień. Warto o tym pamiętać kupując Coca-Colę. Nie jest ona jedynie popularnym na całym świecie, gazowanym napojem. Możemy wykorzystać ją na wiele sposobów. Po pierwsze, Coca-Cola może nadać potrawom wyjątkowy smak. Sprawdzi się zarówno jako składnik marynaty do żeberek jak i dodatek do sosu barbecue.
Wykorzystywana jest również do deserów
Dzięki coca-coli możemy otrzymać puszyste, wilgotne brownie oraz galaretkę o niezwykłym smaku. Niektórzy dostrzegają cenne właściwości tego napoju przy… leczeniu kaca! Oczywiście nie są to jedyne zastosowania coli, które warto wypróbować. Napój ten jest pomocny, kiedy chcemy usunąć rdzę, posiada również właściwości czyszczące. Poza tym – choć może to zdziwić niektóre osoby, cola posiada delikatnie kwaśny odczyn, w związku z czym może być dodawana do kompostownika, a mgiełka z coli i wody, może okazać się zbawienna w walce z mszycami. Zastosowań coca-coli jest z pewnością więcej, niż mogłoby się wydawać. Warto przetestować przedstawione sposoby wykorzystania coli we własnym domu i ogrodzie i samemu ocenić ich skuteczność.